Hírek

Azonisítási jelentés, tapasztalatok

Azonosítási jelentésről

2015. február 9. - Generisk

Az idei évben várjuk a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló 2012. évi CLXVI. törvény közlekedési szektorra vonatkozó végrehajtási rendeletének megjelenését, továbbá várható az energetikai szektor ágazati végrehajtási rendeletének, a 360/2013. (X. 11.) Korm. rendeletnek a módosítása is.

A tavalyi évben elkészítettük, majd a hatósági egyeztetések tapasztalatai szerint több esetben pontosítottuk létfontosságú rendszerek azonosítására kidolgozott eljárásunkat

A társaságunk által kidolgozott eljárás összefüggő rendszerben alkalmas valamennyi ágazati kritérium objektív megítélésére. Az azonosítási jelentések készítése során először az ágazati kritériumok teljesülését vizsgáljuk. Pozitív eredmény esetén elemezzük a horizontális kritériumok teljesülésének lehetőségét. Az azonosítási eljárás keretében valamennyi kiesést okozó tényezőt felmérünk. A kiesést okozó tényezők bekövetkezésének várható következményét a horizontális kritériumokhoz viszonyítjuk.

Javasoljuk az azonosítási jelentések olyan módon való elkészítését, hogy az kitérjen valamennyi lehetséges kiesési okra.

Az azonosítási jelentés teljessége tapasztalatunk szerint az alábbi előnyökkel jár:

  • A hatóság döntési helyzetbe hozásával elérhető, hogy a javaslattevő hatóság és a javaslattevő hatságot támogató szakhatóságok az üzemeltető által szolgáltatott információk alapján hozzanak döntést.
  • Az azonosítási jelentés javasolt formában való elkészítése egyben az üzemeltetői biztonsági tervet is megalapozza azáltal, hogy megmutatja a folyamatot veszélyeztető kritikus pontokat.
  • Társaságunk valószínűségi kockázatelemzési eszközök segítségével egyben arra is módszert javasol, hogy az üzemeltetői biztonsági tervben mely fenyegetettség típusokhoz milyen szintű szabályozás indokolt.